Thursday, December 15, 2011

Majlis Akad Nikah Abang Rudi & Siti



Camera & Edit by
Joe Zainal
.

Friday, December 2, 2011

Majlis akad nikah Muhammad Azrul Marsom & Nadila Muhammad Yusof



Majlis akad nikah Muhammad Azrul Marsom & Nadila Muhammad Yusof

Edit by Joe Zainal

Thursday, November 10, 2011

Malam Pesta Muda Mudi & Vintage Festival KL 2011



Event by Azmeer Idrus, Zaza, Misha Razib, Fasha Razib, Panjang, Acap SX & Sham.

Video by Joe Zainal.

Modern Flashback Scooter Club (Malaysia).

Thursday, October 27, 2011

Merdeka Challenge 2011 - Lembah Kiol, Jerantut Pahang



Merdeka Challenge 2011 - Lembah Kiol, Jerantut Pahan.

.

Thursday, October 20, 2011

A Whiter Shade Of Pale - Procol Harum

We skipped the light fandango
turned cartwheels 'cross the floor
I was feeling kinda seasick
but the crowd called out for more
The room was humming harder
as the ceiling flew away
When we called out for another drink
the waiter brought a tray

And so it was that later
as the miller told his tale
that her face, at first just ghostly,
turned a whiter shade of pale

She said, 'There is no reason
and the truth is plain to see.'
But I wandered through my playing cards
and would not let her be
one of sixteen vestal virgins
who were leaving for the coast
and although my eyes were open
they might have just as well've been closed

She said, 'I'm home on shore leave,'
though in truth we were at sea
so I took her by the looking glass
and forced her to agree
saying, 'You must be the mermaid
who took Neptune for a ride.'
But she smiled at me so sadly
that my anger straightway died

If music be the food of love
then laughter is its queen
and likewise if behind is in front
then dirt in truth is clean
My mouth by then like cardboard
seemed to slip straight through my head
So we crash-dived straightway quickly
and attacked the ocean bed

.

.

Something About The Way You Look Tonight - Elton John

There was a time
I was everything and nothing all in one
When you found me
I was feeling like a cloud across the sun

I need to tell you
How you light up every second of the day
But in the moonlight
You just shine like a beacon on the bay

And I can't explain
But it's something about the way you look tonight
Takes my breath away
It's that feeling I get about you, deep inside
And I can't describe
But it's something about the way you look tonight
Takes my breath away
The way you look tonight

With a smile
You pull the deepest secrets from my heart
In all honesty
I'm speechless and I don't know where to start

Music by = ELTON JOHN
Lyrics = BERNIE TAUPIN
.

.

Sunday, October 9, 2011

RAHSIA HANDSET KETIKA KECEMASAN

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan. Banyak perkara yang boleh anda lakukan, antaranya : -

1.Nombor Kecemasan ... Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. Jika anda dalam kecemasan dan berada di kawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112. Ia boleh digunakan walaupun di PAPARAN PENUH di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci(Keypad lock).

2. Kereta terkunci Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar?? Pasti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda. Jangan risau, telefon bimbit boleh membantu, tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera(alarm) sahaja. Caranya, cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah. Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda. Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm(satu kaki) dari kereta yang terkunci itu.
    Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat 'ON' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya. Pasti kereta anda tidak terkunci lagi, malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada. Kerana itu juga, penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini. Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3. Kuasa bateri tersembunyi Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan. Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci *3370#. Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .(sstengah jenis tepon nokia gak)

4. Telefon dicuri Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, dia tidak dapat mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut. ~mori

Petikan dari page: http://www.facebook.com/MisteriDanKeajaibanAlam.FakeAndFact
.

Monday, August 15, 2011

Sayap Ilusi - Wings (Naga Keramat)

Aku teruja dgn lirik lagu ini. Sgt menyentuh dan ketuhanan. Nyanyian Awie yg baik dan melodynya membawa kita menghayati kebesaran tuhan sebenarnya. Melody lagu ni mengingatkan aku pada sebuah lagu lama kumpulan "Cross Fire - Realiti dan Fantasi". Tp, terbaik dari wings dgn lagu ni. Siapa ada beli ALbum ni boleh update siapa penulis lirik dan melody lagu ni? Sila komen... Hayatilh lirik ini... Kat bawah ni ada video lagu Sayap Ilusi ini. Cau...



Wings / Awie - Sayap Ilusi



intro:
D G A D
D G A D



D G A D
Semakin jauh aku renungi diri
D G A D
Semakin dekat kekasih di hati
D G A D
Dia mentari akulah sinarnya
D G A D
Dia lautan akulah airnya

D G A D
Kalaulah ada selain dari mu
D G A D
Biar ku hancur dan menjadi debu


Bm G
Bila hadir cinta yang satu
A D
Tidak ku peduli sejuta pun
Bm G
Menghukum aku dengan dusta
A D
Teracap dunia akhirnya


G
Kerana cinta
A D
Biar aku dianggap gila wooo...
Bm G
Terbang dengan sayap illusi
A D
Bertutur dalam bahasa hati


G A D
Kalaulah ada selain dari mu
D G A D
Biar ku hancur dan menjadi debu

Bm G
Bila hadir cinta yang satu
A D
Tidak ku peduli sejuta pun
Bm G
Menghukum aku dengan dusta
A D
Teracap dunia akhirnya
D G A
Bila hadir cinta yang satu
D A Bm
Jangan ditanya siapa dia
G
Tanya Dia siapa kita
A D
Dan pulang ke mana akhirnya
D G
Kerana cinta
A D
Biar aku di anggap gila wooo...
Bm G
Terbang dengan sayap illusi
A D
Bertutur dalam bahasa hati

D G A
oooooooooooo.......




.

Monday, August 8, 2011

Perrrghhhh!!!! It's DONEEEEE!!!!

Fuhh!!! Akhirnya kerja editg untuk job Rainforest Challenge 2010 (RFC'01) berakhir dengan jayanya... Aku x pernah nk ambil masa selama ini untuk satu job sebelom ni. Inilh kali pertama. Aku start job editg ni dari bulan Feb 2011 dan "final master" tuk dvd RFC siap pada 9-ogos... Perghhh!!! Lama gila siot.

Dengan banyak kali perubahan dan penambahan shoot, atas sbb mereka x plan tuk buat DVD event ni. So, footage ni dtg dari serata dunialh. Yg terbaik footage dari Russia (Mr. Oleg Kabalic) dan TV3 (Mr. Jebat).

Footage lain dtg dari Philippines - Poland - Majalah 3 (TV3) dan Scoreboard (TV3).

Aku juga teruja dgn Voice Over talent - Mr Jesse Van Den Driesen. Lelaki tua dari Belanda yg sgt ramah dan mempunyai suara yg perghhhh. sebijik mcm Optimus Prime. Hehehe... Thanks Luis sbbb kenalkn Jesse ni pada aku.

Aku berharap Luis x de perubahan lg lepas ni. Sbb aku sebenarnya dah agak tepu tuk editg job ni. Sbb lama sgt dah. Otak pon dah x de idea. Kalau ada selit edit job weddg 2-3 dlm masa nk edit job RFC ni x pe la jgk.

Tp aku teringin sgt nk edit drama blk. dah setahun aku tinggalkn edit drama ni. Dpt Telefilem pon ok dah buat aku. Hehe... Lama siot x berkarya....

Oklah. Kat si ni aku kasi korang tgk trailer RFC DVD tu. Mn tau korang nk beli . hehehe....




Monday, August 1, 2011

MANDI JUNUB SELEPAS IMSAK TIDAK JEJAS PUASA

ASSALAMUALAIKUM SEMUA. AKU ADA TERBACA SATU PERSOALAN PERIHAL MANDI JUNUB DAN PERKARA INI ADA KENAMENGENA PASAL PUASA. TERTARIK PADA SOALANNYA, JADI AKU PON POSTKN NOTE AKU NI KHAS UNTUK TATAPAN SEMUA YG X DEMASA NK CARI ILMU UGAMA TP NK MENGUMPAT DAN MENGEDITS TAHU. BACALAH TEMAN. MUNGKIN ANDA TIDAK TAHU ATAU JAHIL PERIHAL INI. SELAMAT BERPUASA.

Soalannya;
APAKAH hukumnya puasa bagi suami isteri yang gagal mandi junub sebelum waktu bersahur, iaitu sebelum masuk waktu imsak. Mereka hanya mandi junub selepas waktu imsak sama ada jam 6 atau 7 pagi dan meneruskan puasa seperti biasa?


Jawapan:

BERSETUBUH dengan isteri pada Ramadan dibolehkan tetapi hanya khusus waktu malam. Waktu yang diharuskan itu bermula daripada terbenamnya matahari sehingga terbit fajar (waktu Subuh).

Pada awal permulaan Islam, bersetubuh pada malam hari Ramadan dibolehkan sebelum seseorang itu tidur. Jika sudah tidur, maka haram baginya menyetubuhi isterinya walaupun ia tersedar sebelum Subuh. Kemudian Allah SWT mempermudahkan hukum dan membenarkan persetubuhan pada bila-bila masa sebelah malam Ramadan.

Allah SWT berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 187: “Dihalalkan bagi kamu pada malam puasa (Ramadan) bercampur dengan isteri-isteri kamu. Mereka itu adalah pakaian bagi kamu dan kamu adalah pakaian bagi mereka. Allah mengetahui bahawa kamu tidak mampu menahan nafsumu. Kerana itu, Allah mengampuni kamu dan memberi maaf kepada kamu. Maka sekarang campurilah mereka dan carilah apa yang sudah ditetapkan Allah untukmu dan makan minumlah hingga terang bagimu benang putih dan benang hitam, iaitu fajar. Kemudian sempurnakanlah puasa itu sampai (datang) malam.”

Al-Sa’di pula berkata: “Ketika puasa mula disyariatkan, haram bagi orang Islam untuk makan, minum atau melakukan persetubuhan pada sebelah malam selepas tidur. Tetapi itu menimbulkan kesulitan bagi mereka. Lalu Allah memudahkannya dan membenarkan mereka makan, minum atau melakukan persetubuhan pada bila-bila masa sebelah malam sama ada sesudah atau sebelum tidur. Mereka tidak mampu menahan nafsu.”

Pada ayat “Kerana itu Allah mengampuni kamu” bererti Dia menjadikan mudah bagi kamu mengelakkan diri daripada terjatuh ke lembah dosa. Ayat “Dan memberi maaf kepada kamu” bermaksud bagi apa yang terjadi sebelumnya. “Maka sekarang…” bererti selepas kemudahan ini diberikan Allah manakala “campurilah mereka..” bererti bersetubuh, mencium, menyentuh dan sebagainya.

Bagi ayat “dan carilah apa yang telah ditetapkan Allah untukmu..” bererti apabila kamu bersetubuh dengan isterimu untuk mentaati Allah dan mencapai tujuan utama persetubuhan, iaitu untuk mendapat anak, mengawal maruah diri dan isteri serta memenuhi tujuan perkahwinan.

Dalam al-Ahkam al-Quran, Jilid 1, muka surat 265, al-Jassas berkata: “Bersetubuh makan dan minum dibenarkan pada sebelah malam bulan puasa (Ramadan) dari awal malam sehingga Subuh menjelma.”

Satu hadis riwayat al-Bukhari, daripada Al-Bara’ ada berkata: “Apabila puasa mula difardukan, mereka tidak mendekati isteri mereka langsung sepanjang bulan dan setengah orang tidak dapat menahan nafsu mereka maka Allah menurunkan wahyu dengan firman-Nya: Allah mengetahui bahawa kamu tidak dapat menahan nafsumu kerana itu Allah mengampuni kamu dan memberi maaf kepada kamu.”

Berbalik soalan saudara, mandi junub boleh saja dilakukan sebelum atau selepas Subuh. Yang penting, saudara dapat mengerjakan solat Subuh dalam keadaan suci (selesai mandi) sebelum berakhirnya waktu Subuh. Wallahua’alam.



PETIKAN DARI BLOG - DARUL ULUM

http://darululumonline.wordpress.com/

Tuesday, May 31, 2011

JENIS-JENIS SHOT (camera)


Beberapa Contoh Jenis-Jenis Shot Kamera



CU (Close Up)

Shot yang menampilkan dari aras bahu hingga atas kepala.

MCU (Medium Close Up)
Shot yang menampilkan sebatas dada sampai atas kepala.

BCU (Big Close Up)
Shot yang menampilkan bagian tubuh atau benda tertentu sehingga nampak lebih besar/rapat. Contoh : wajah manusia sebatas dagu sampai dahi.

ECU (Extrime Close Up)
Shot yang menampilkan detail objek. Misalnya mata, hidung, atau telinga.

MS (Medium Shot)

Shot yang menampilkan sebatas pinggang sampai atas kepala.

TS (Total Shot)

Shot yang menampilkan keseluruhan obyek.

ES (Establish Shot)
Shot yang menampilkan keseluruhan pemandangan atau suatu tempat untuk memberi orientasi tempat di mana peristiwa atau adegan itu terjadi.

Two Shot
Shot yang menampilkan dua orang.

OSS (Over Shoulder Shot)
Pengambilan gambar di mana kamera berada di belakang bahu salah satu pelaku, dan bahu si pelaku kelihatan dalam frame. Objek utama nampak menghadap kamera dengan latar depan bahu lawan main.



SUDUT PENGAMBILAN KAMERA

High Angle (Bird eye view)
Posisi kamera lebih tinggi dari obyek yang diambil.

Normal Angle
Posisi kamera sejajar dengan ketinggian mata obyek yang diambil.

Low Angle (Frog eye view)
Posisi kamera lebih rendah dari obyek yang diambil.

Objektif Kamera

Teknik pengambilan visual di mana kamera menyajikan sesuai dengan kenyataannya.

Subjektif Kamera
Teknik pengambilan di mana kamera berusaha melibatkan penonton dalam situasi. Seolah-olah lensa kamera sebagai mata si penonton atau salah satu pelaku dalam sesuatu adegan. Dikenali sebagai POV - Point of View.


GERAKAN KAMERA

Panning
Panning adalah gerakan kamera secara horizontal (posisi kamera tetap di tempat) dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

Pan right : Gerakan kamera mendatar dari kiri ke kanan.
Pan left : Gerakan kamera mendatar dari kanan ke kiri.

Tilting
Tilting adalah gerakan kamera secara vertikal (posisi kamera tetap di tempat) dari atas ke bawah atau sebaliknya.

Tilt up : Gerakan kamera secara vertikal dari bawah ke atas.
Tilt down : Gerakan kamera secara vertikal dari atas ke bawah.

Tracking
Track adalah gerakan kamera mendekati atau menjauhi objek yang diambil.
Track in : Gerakan kamera mendekati objek.
Track out : Gerakan kamera menjauhi objek.

Thursday, May 19, 2011

Sinopsis Telefilem - PENDAM



Kehidupan yang sederhana, aman dan berkeluarga menjadi matlamat bagi semua golongan masyarakat. Saling tolong-menolong dalam sesuatu komuniti menjadi pegangan hidup bermasyarakat di Malaysia. Kehidupan masyarakat melayu yang sederhana terutamanya di negeri pantai timur iaitu negeri Terengganu tidak lari dari kitaran hidup klasiknya. Tolong-menolong dan berkerjasama menjadi pegangan hidup masyarakat di sana. Penggunaan pengangkutan bot penambang, beca dan juga kereta sewa (teksi) yang masih digunakan sehingga kini menampakkan satu kehidupan yang klasik dan masih diguna pakai oleh masyarakat di sana. Cerita “Pendam” ini mengungkit kisah kehidupan segelintir ahli masyarakat tersebut.

Drama ini mengisahkan tentang keretakan persahabatan antara Mak Eton dan Mak Mah yang bermula sejak 25 tahun dahulu berpunca apabila lelaki idaman Mak Eton (Samad) mengahwini Mak Mah. Samad yang juga seorang penarik beca, terpikat dan telah mengahwini Mak Mah setelah membantu Mak Mah yang mengalami satu kemalangan kecil di kampung mereka.

Kini setelah 25 tahun berlalu. Mak Mah dikurniakan seorang anak bernama Mail dan suaminya Samad telah meninggal dunia ketika waktu Mail masih kecil. Mak Eton juga sudah berkahwin dengan rakan Samad dan dikurniakan 2 orang anak perempuan yang bernama Milah dan Ita namun Mak Eton memendam perasaan dendamnya pada Mak Mah berlarutan hingga sekarang. Mak Eton turut membenci pada Mail anak Mak Mah. Dia juga menghalang kedua-dua anak perempuannya Milah dan Ita berbaik-baik dengan Mak Mah dan Mail.

Mail yang seorang penarik beca berkawan baik dengan Milah sejak dari kecil dan mula mempunyai perasaan saling mencintai cuma tidak berani meluahkan bila mengenangkan masaalah perhubungan ibu mereka. Mail juga sering menghantar Milah ke tempat kerja. Perselisihan faham Mak Eton dengan Mak Mah sering menjadi tanda tanya kepada Mail, Milah dan Ita. Mereka masing-masing cuba bertanya pada ibu mereka tentang punca keretakan persahabatan ini, tetapi kedua ibu mereka memendamnya dan sering berdalih dan kadang kala Ita dan Milah akan dimarahi oleh Mak Eton bila bertanyakan hal ini. Sehinggalah pada suatu malam Mail mendesak Mak Mah menceritakan hal yang sebenarnya dan Mak Mah menceritakan apa yang berlaku 25 tahun sebelum itu.

Setelah Mail mengetahui kisah sebenar punca yang menjadi perselisihan faham antara ibunya dengan Mak Eton, dia berazam dan bercadang dengan Milah untuk menyatukan kembali hubungan kedua ibu mereka dan ada berbincang bagaimana menaganinya masaalah ini, tetapi mereka akhirnya menemui jalan buntu.

Pada suatu malam ketika Pak Hassan dan Mak Eton tiada di rumah kerana mendapat panggilan kecemasan keluarga mereka mendapat kemalangan dan berada di hospital, suatu kejadian buruk telah berlaku di rumah Mak Eton. Dua orang perompak telah memecah masuk ke rumah Mak Eton untuk tujuan merompak telah menyerang Milah dan Ita yang berada di rumah ketika itu. Kejadian itu telah disedari oleh Mail dan rakannya Mamat ketika melaui kawasan rumah Pak Hassan lalu Kedua-dua orang perompak itu akhirnya dapat ditangkap atas keberanian Mail dan juga pertolongan penduduk kampung.

Nantikan kesudahan cerita ini dalam Telefilem "PENDAM". InsyaAllah akan berada di layar tv anda nnt....

Karya,
Joe Zainal

.

Wednesday, May 18, 2011

Trailer RFC 2010 DVD



Up Coming DVD for RFC 2010 Johor - Malaysia Presented by J. A. Luis

Footage from : Russia, TV3, Poland, Philippine.

Edit By : Joe Zainal
.

Tuesday, May 17, 2011

Shima - Kepangkuanmu

Aku sgt suka dgn lagu ni...
Aku kongsi dgn korang ya.


Lirik/Tajuk Lagu: Kepangkuanmu (OST Susuk)
Penyanyi: Shima
Melodi/Lirik : Sham Mastermind (Isyam Mohd Noor)

Duhai kekasihku
Sungguh tak bisaku tanggung
Keperitan kalbu sepermegianku dulu
Seandainya aku mampu mengundurkan waktu
Ingin sekali ku kembalikan detik itu

Sekiranya cinta masih ada
Seandainya rindu masih setia
Izinkanlah ku kembali menghias hidupmu.. ooo..

Biarkan rembulan menyaksikannya
Biarkan hujan membasuh dosa
Nanku perlakukan terhadapmu oh kekasihku.. huuu

Hanya Tuhan bisa mengerti penyesalan diriku
Menghancurkan impianmu kekasihku.. ooo..

Sekiranya cinta masih ada
Seandainya rindu masih setia
Izinkanlah ku kembali menghias hidupmu.. oooo..

Biarkan rembulan menyaksikannya
Biarkan hujan membasuh dosa
Nanku perlakukan terhadapmu oh kekasih…

Dendam yang kau pendam, benamkanlah
Semoga berputik benih cinta
Telah pun ku menyesali kesilapanku.. ooo..

Dan malam-malamku kan gemerlapan
Menerangi cinta dua insan
Meraikan kepulanganku ke pangkuanmu
Ke pangkuanmu.. Ke pangkuanmu.. ooo.. Ke pangkuanmu.. ooo...
Ke pangkuanmu...
'

Tuesday, May 10, 2011

Shila - Memori Tercipta

Bergetar jiwa dipersada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Sukar dipercaya pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pun terduga pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa

Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Kuingati buat selama-lamanya

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama (3x)
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Monday, May 2, 2011

Rapuh - Agnes Monica

Belum sempat ku membagi kebahagiaanku
Belum sempat ku membuat dia tersenyum
Haruskah ku kehilangan 'tuk kesekian kali
Tuhan kumohon jangan lakukan itu

Chorus:
Sebab ku sayang dia
Sebab ku kasihi dia
Sebab ku tak rela
Tak s'lalu bersama
Ku rapuh tanpa dia
Seperti kehilangan harap

Jikalau memang harus ku alami duka
Kuatkan hati ini menerimanya

Sunday, February 13, 2011

Kejadian di wad bedah Hospital Tungku Ja'afar Seremban

Lokasi : Kaunter wad bedah



Seorang meksi sedang menyemak data pesakit. Dia kemuadiannya memanggil pesakit lelaki tersebut. Pesakit itu berdiri disebalah aku ketika itu memandangkan kerusi semua penuh. Dia kelihatan sabar menanti seperti ku menunggu giliran untuk di periksa. Ketika nama pakcik itu di panggil, anak perempuannya mara ke arah kaunter dan memberi tahu mek si bahawa nama yg di sebut tadi adalah nama bapanya. Dlama nada perlahan dia bercakap dengan meksi bertugas.



" Bapak saya x berapa dengar"

"oww.. baiklah." meksi tersebut melambai pakcik tersebut supaya mampir ke kaunter. Dengan nada yg kuat dia bertanya.

"Pakcik pernah datang sini"

"x pernah"

"Ok... pakcik ada alahan makan ubat apa2?"

pakcik itu lambat menjawab. Meksi menoleh pada anak perempuan pakcik tu. Anak perempuan itu mengeleng menandakan tiada alahan ubat pada bapanya.

soalan dilanjutkan oleh meksi td.

"Pakcik ada alahan makan makanan laut macam ketam, udang, sotong dan sebagainya"

Pakcik itu menjawab dengan lantang dan sedikit bangga



"ANAK MENANTU DEN DAH JANJI NAK BAWAK DEN MAKAN SEAFOOD HUJUNG MINGGU NI"



Pecah perut aku gelak... hehehe...

Tuesday, February 1, 2011

Majlis Perkahwinan Hazly & Mimie Part Endg & Clip

video

Edit by Joe Zainal

Friday, January 14, 2011

RFC'10 - Johor campsite 1-2

video

The RFC'10 - Malaysia edition will take place from 4 to 13 Dec, starting off with the opening and prologue special stages in Johor Bahru, then proceeding to Segamat, Labis, Kelaung, Jemaluang and ending back in Johor Bahru. The ten–day event is the longest in the world for any off−road 4x4 extreme events, and arguably, the hardest and most unpredictable.

Enjoy it...
Edit by Joe Zainal

Tuesday, January 11, 2011

Video Majlis Perkahwinan Hazly & Mimie Intro

video

Majlis berlangsung akad nikah pada 24hb Disember 2010 bersamaan 18hb Muharram 1432Hijrah. Majlis persandingan pada 24-25 Disember 2010 bersamaan 19-20 Muharram 1432Hijrah.

Camera = Fishbone Art House
Edit by Joe Zainal

Monday, January 10, 2011

BENGANG!!!

Ada kala aku suka dengar ada org nk bg job edit video wedding pada aku. Yalakan.. rzeki tu. Dah memang kerja aku editor. Tp aku juga sgt xpuas hati dengan segelintir photographer yg sgt biasa buat job wedding yg nk beralih arah pada camera video.

Sememangnya seorang photographer wwedding ni pandai bermain dengan shot yg dayat dan x heran la juga gambar yg di ambil oleh mereka. Dengan skil dan gadget camera DSLR yg mereka ada, serta skil menggunakan photoshop, mereka ni mampu memberi hasil yg boleh dikatakan "WOW".

TP bila mereka dah pegang camera video untuk buat job wedding, mereka lupa bahawa mereka ada merakam pergerakan, suara dan juga camera video langsung tidak sama settingnya berbanding DSLR mereka tu. Seringkali aku dapat footage yg terakam suara cameraman yg mengarahkan pengantin buat itu ini.

Lepastu... sistem rec camera video nk disamakan dengan DSLR. Tekan rec button terus nk gerak camera. Bukan aku x ajar dan bukan aku nk halang seseorang tu nk jadi cameraman sbb mereka pon nk cari makan. Tp kena ingat, visual yg diambil tu perlu di edit untuk dijadikan video wedding.

Cuba anda play back visual yg anda rakam selepas rakaman selesai. Teliti betul2 akan hasil rakaman anda. Apa ia "jelek" atau sebaliknya. Cuba bertanya pada yg biasa memegang camera video bagai mana shot yg terbaik untuk adan rakam.

cara handle camera dan cara rakaman yg boleh menghasilkan visual yg menarik. Jika visual anda menarik selepas rakaman selesai, pasti tiada masaalah di post(editing).
sudah semestinya editor boleh memikirkan agaimana nk main visual supaya hasil video itu bertambah menarik lagi GEMPAK.

Semoga cameraman junior ni mendengarkata dan sering praktikkan teknik rakaman video untuk mencari rezeki dalam bidang ini.

Adiosss....
Joe Zainal
Cameraman - Editor