Monday, January 10, 2011

BENGANG!!!

Ada kala aku suka dengar ada org nk bg job edit video wedding pada aku. Yalakan.. rzeki tu. Dah memang kerja aku editor. Tp aku juga sgt xpuas hati dengan segelintir photographer yg sgt biasa buat job wedding yg nk beralih arah pada camera video.

Sememangnya seorang photographer wwedding ni pandai bermain dengan shot yg dayat dan x heran la juga gambar yg di ambil oleh mereka. Dengan skil dan gadget camera DSLR yg mereka ada, serta skil menggunakan photoshop, mereka ni mampu memberi hasil yg boleh dikatakan "WOW".

TP bila mereka dah pegang camera video untuk buat job wedding, mereka lupa bahawa mereka ada merakam pergerakan, suara dan juga camera video langsung tidak sama settingnya berbanding DSLR mereka tu. Seringkali aku dapat footage yg terakam suara cameraman yg mengarahkan pengantin buat itu ini.

Lepastu... sistem rec camera video nk disamakan dengan DSLR. Tekan rec button terus nk gerak camera. Bukan aku x ajar dan bukan aku nk halang seseorang tu nk jadi cameraman sbb mereka pon nk cari makan. Tp kena ingat, visual yg diambil tu perlu di edit untuk dijadikan video wedding.

Cuba anda play back visual yg anda rakam selepas rakaman selesai. Teliti betul2 akan hasil rakaman anda. Apa ia "jelek" atau sebaliknya. Cuba bertanya pada yg biasa memegang camera video bagai mana shot yg terbaik untuk adan rakam.

cara handle camera dan cara rakaman yg boleh menghasilkan visual yg menarik. Jika visual anda menarik selepas rakaman selesai, pasti tiada masaalah di post(editing).
sudah semestinya editor boleh memikirkan agaimana nk main visual supaya hasil video itu bertambah menarik lagi GEMPAK.

Semoga cameraman junior ni mendengarkata dan sering praktikkan teknik rakaman video untuk mencari rezeki dalam bidang ini.

Adiosss....
Joe Zainal
Cameraman - Editor

No comments:

Post a Comment